
Cum sa-ti stabilesti bugetul pentru nunta
Cum sa-ti stabilesti bugetul pentru nunta
Stablieste-ti bugetul pentru nunta perfecta pentru tine, fara sa sari partea distractiva.
Te vom invata ca totul tine de comunicare, organizare si putina cumpatare.
Sa calculezi corect bugetul pentru nunta poate fi un lucru stresant, dar nu-ti face griji. E mai usor decat pare!
Visezi sa-ti organizezi nunta la un hotel de vis, intr-o gradina, intr-o atmosfera intima, sau pe marginea unui lac? Raspunsurile la intrebarile de mai sus te vor ajuta sa-ti dai seama cat de mult esti dispus sa cheltui ca sa-ti indeplinesti visul.
Cine plateste pentru nunta?
Comunicarea este cheia: discuta cu familia despre cine va plati si pentru ce va plati.
De regula, familia miresei vrea sa plateasca pentru rochie, bijuterii, flori sau chiar verighete. Nici familia mirelui nu vrea sa se lase mai prejos. Discutati cu totii si ajungeti la un acord. In medie, in anul 2015, conform unui studiu, parintii miresei acopera 44% din costurile de nunta, mirele si mireasa acopera 43%, in timp ce parintii mirelui acopera 12%.
Cum abordezi subiectul? Cea mai buna varianta pentru discutii productive este ca mirii sa vorbeasca fiecare, separat, cu familia.
Iata cateva sfaturi care sa te ajute pe tine si pe familia ta sa faceti un buget initial:
– intreaba-ti parintii si viitorii socri sa specifice suma exacta pe care ti-o pot da si momentul in care vei intra in posesia ei;
– ca o alternativa, ii poti intreba ce anume vor sa plateasca din nunta (de exemplu: rochia de mireasa, verighetele, bijuteriile, florile sau luna de miere)
– gandeste-te cat poti economisi tu si partenerul/partenera din momentul discutiei si pana in ziua nuntii.
Cat de multi bani ai nevoie, de fapt, pentru nunta ?
Ca si atunci cand iti cumperi pantofi, un apartament sau o pereche de blugi, cand vine vorba despre finantarea unei nunti trebuie sa hotarasti cat esti dispus sa cheltui pentru ceea ce vrei.
In functie de preferintele personale si de buget, trebuie sa decizi ce este mai important pentru tine. De exemplu, daca vrei sa ai fotografii si filmari de nunta calitative vei aloca un buget mai mare pentru acestea.
Ti-am pregatit o lista cu preturi, in medie, pentru serviciile si accesoriile de nunta:
Tinuta Miresei din ziua nuntii: 2.500 lei
– Rochie mireasa – 1.700 lei
– Voal si accesorii – 200 lei
– Lenjerie – 50 lei
– Pantofi – 200 lei
– Bijuterii – 100 lei
– Coafura – 150 lei
– Machiaj – 100 lei
Tinuta Mirelui din ziua nuntii: 1.580 lei
– Costum mire – 1.000 lei
– Pantofi – 200 lei
– Camasa – 150 lei
– Vesta – 100 lei
– Cravata sau papion – 100 lei
– Butoni – 30 lei
– Verighete – 2.000 lei
– Taxa cununie religioasa – 1.000 lei
– Tinute starea civila – 1.000 lei
– Taxa cununie + dosar medical – 80 lei
– Alte cheltuieli in ziua cununiei civile (sampanie, bomboane) – 100 lei (doar daca, cununia civila este in alta zi decat ziua nuntii)
– Buchetul miresei la cununia civila – 150 lei (doar daca, cununia civila este in alta zi decat ziua nuntii)
– Invitatii nunta – 200 lei (pentru 100 invitati)
– Carduri de masa, meniuri, marturii – 200 lei
– Aranjamente florale – 2.000 lei
– Lumanari biserica – 150 lei
– DJ – 1.500 lei
– Formatie – 10.000 lei
– Fotograf – 2.000 lei
– Videograf – 2.000 lei
– Meniu restaurant – 250 lei/ persoana, pentru 100 persoane – 25.000 lei
– Fructe pentru restaurant – 100 lei
– Bautura pentru restaurant – 2.000 lei
– Tortul de nunta – 500 lei
– Alte cheltuieli neprevazute – 500 lei
Tragem linie si adunam. Tine-te bine. Avem aproape 55.000 lei. Preturile sunt orientative si acestea pot varia in functie de calitatea serviciului oferit. Sigur ca poti renunta la formatie daca ai 100 de persoane sau mai putin. Poti gasi un fotograf sau videograf mai ieftin. O rochie de mireasa sau verighete mai putin scumpe. Toate sunt importante si deciziile sunt grele.
Primul pas in alegerea bugetului de nunta este stabilirea listei cu invitati. In functie de numarul acestora, puteti alege o formatie mai scumpa sau o rochie care costa mai mult.
In exemplul nostru avem 100 de invitati si un cost de nunta de 45.000 lei (10.000 euro), daca renuntam la formatie. Un invitat ofera in medie 100 euro. 100 invitati care ofera cate 100 euro inseamna o suma de 10.000 euro. Investitia este acoperita. Daca avem 150 invitati, creste costul la restaurant cu 12.500 lei. Avem acum un cost total de 57.500 lei, dar incasarile vor fi de 67.500 lei (100 de euro oferiti de cei 150 de invitati). Deja avem profit de 10.000 lei si putem alege si formatia dorita sau sa pastram DJ-ul si sa mergem intr-o meritata luna de miere.
Este dificil sa faci rabat de calitate la unele servicii. Dar cu ce ramai la final? Florile se ofilesc, rochia de mireasa va fi depozitata intr- un dulap impreuna cu toate accesoriile din ziua nuntii. Intr-un final, ramai doar cu fotografiile si filmarea de nunta pe care le poti revedea. Vei putea retrai clipele frumoase pentru tot restul vietii. Ai grija sa nu faci rabat de la aceste servicii 🙂
Idei de economisire
– Indata ce v-ati logodit, incercati sa puneti deoparte in fiecare luna bani din salariu. Calculati suma pe care o economisiti in functie de bugetul total al nuntii.
– Alegeti destinatii de vacanta Last Minute. Costa mult mai putin. Urmariti ofertele companiilor aeriene. Puteti gasi bilete incepand de la 5 euro.
– Stabiliti data nuntii la aproximativ 2 ani din momentul logodnei pentru a economisi bani.
– In plus, mai multe banci ofera credite de nunta, cu rambursare imediat dupa eveniment.
Daca urmati acesti pasi cu siguranta veti avea un buget de nunta suficient pentru a putea avea servicii de calitate. Veti avea nunta la care ati visat.
Sursa: boaproduction.ro
Leave a comment